Tannbehandling med narkose

Narkose under tannbehandling er en god løsning for dem som lider av alvorlig tannlegeskrekk eller tannbehandlingsangst. Det er et viktig hjelpemiddel for personer som ikke har vært hos tannlegen på lenge på grunn av tannlegeskrekk.

Når du blir behandlet i narkose, går du inn i en dyp søvn der du ikke føler noe ubehag eller smerte. Du husker ingenting av behandlingen når du våkner.

En fordel med narkose er at du kan velge å få flere behandlinger samtidig, så lenge tannlegen mener det er mulig. Det er mulig å få utført alle typer behandlinger som også kan utføres i våken tilstand. Eksempler på behandlinger er fjerning av tannstein, rotfylling og tannimplantater. Noen behandlinger krever tid til tilheling eller forberedelse, og i disse tilfellene må du komme tilbake på et annet tidspunkt.

På klinikken jobber tannlegene våre tett sammen med et team av anestesispesialister. De har lang erfaring med å arbeide med og bedøve pasienter som ikke kan være våkne under behandlingen på grunn av for eksempel tannlegeskrekk eller lignende.

Narkose for pasienter med tannlegeskrekk

Både våre anestesileger og tannleger har lang erfaring med å behandle pasienter med tannlegeskrekk. Hos oss er du i trygge hender, vi tar hensyn til dine ønsker og du er aldri alene under narkosebehandlingen.

Noen pasienter uttrykker bekymring for å bli bedøvet, men narkose er ikke et høyrisikoinngrep. Vi arbeider alltid med sikrede luftveier, noe som er en forutsetning for oksygentransporten i kroppen.

Hvordan foregår bedøvelsen?

Narkosen varer fra tretti minutter til seks timer. I de aller fleste tilfeller er det bare nødvendig med ett besøk i narkose, men omfattende behandlinger kan noen ganger kreve to eller flere besøk i narkose. Du vil selvfølgelig bli informert om behandlingstiden og behandlingsforløpet før behandlingen starter.

Når du er bedøvet, blir du også koblet til en monitor som kontrollerer pustefrekvens, blodtrykk, puls og oksygeninnhold i blodet.

Når inngrepet er ferdig, slår vi av narkosen, og du blir liggende i stolen til du er våken og føler deg mer opplagt. Du får hvile til anestesilegen skriver deg ut.

Fordeler med tannbehandling under narkose:

  • Kombinerer flere tannlegebesøk til et besøk.

  • Smertefri tannbehandling

  • Musklene slapper helt av og du vil ikke huske besøket

  • Ukomplisert medisinering

Har du spørsmål eller ønsker du å bestille time?

Planlegging

Før narkose er det nødvendig med en konsultasjonstime og en grundig undersøkelse. Vi prioriterer dine bekymringer og ønsker Du vil få en skriftlig behandlingsplan og kostnads overslag basert på ditt behov.

Anestesilegen vil kontakte deg for å avklare din medisinske historie for å sikre at du ikke har risikofaktorer som er kontraindiserte mot narkose. Om du er en passende kandidat for narkosebehandling må du fylle ut et narkose helseskjema som belyser din helsesituasjon.

Viktig å vite før narkose

  • Husk å oppgi informasjon om alle sykdommer og bruk av medisiner (også p-piller) til tannlegen, og gi beskjed med én gang om du er forkjølet, har sår hals eller føler deg dårlig.

  • Kle deg praktisk med lave sko uten hel, og ta på ermer som kan brettes over albuen.

  • 6 timer før behandlingen kan du ikke spise, tygge tyggegummi eller pastiller, røyke eller drikke tykke drikker. Klare drikker som kaffe og te uten melk, vann og saft, kan drikkes opptil to timer før behandlingen

  • Møt opp til behandling minst 30 minutter før den begynner og husk at du må ha med noen som kan kjøre deg hjem fra klinikken.

  • Avbestilling må skje minst én uke i forveien.

Viktig å vite etter narkose

  • Man føler seg raskt frisk etter behandlingen, men vil være påvirket av narkosemedisinen resten av dagen. Derfor er det nødvendig å ha tilsyn det neste døgnet og ta det rolig.

  • Du kan ikke kjøre bil igjen før det har gått ett til to døgn.

  • Man har ingen minne av hva som skjer under narkosebehandlingen, og vil heller ikke huske noe i etterkant.

Vårt Anestesiteam

  • Stefan Hauptig

    Overlege anestesi

  • Knut Ivar

    Anestesisykepleier